Balatoni álom nyaralás autóval, kényelmesen!

Ki ne gondolt volna már arra, hogy egy családi, balatoni nyaralás során ne csak az egyik parton élvezze a balatoni halak és borok világát, hanem akár minden nap más-más Balaton parti város híres éttermében vacsorázzon vagy egye magát ebédidőben degeszre.

Szerencsére ma már erre is lehetőségünk van, hiszen nagyon egyszerűen és gyorsan lehet olyan autót bérelni, amiben az egész család és az összes csomag vagy kisállat (esetleg egy anyós) is elfér. Sokan nem tudják, de ezeket a nagyobb 7 személyes családi egyterű kisbuszokat is lehet B kategóriás jogosítvánnyal vezetni és semmivel sem nehezebb, sőt modern rendszereinek köszönhetően még talán könnyebb is.

Akár a Balaton északi vagy déli partját néztük ki magunknak, érdemes a vízparttól távolabbi településeken szállás után érdeklődni, mert sokkal igényesebb és tágasabb házakat találhatunk. Ennek oka, hogy a Balaton parti területek már túlzsúfoltak és a szállásadóknak kevésbé kell a színvonallal és a minőséggel foglalkozni a magasabb vendégszám miatt. Ugyan azért az árért kicsit távolabb már majdnem luxus besorolású házakat bérelhetünk, saját medencével és hatalmas élettérrel házon belül és kívül.

Érdemes meglátogatni kezdésnek nagyobb városokat, hiszen itt rengeteg program és látnivaló vár bennünket, legyen az Siófok, Tihany, Keszthely vagy Balatonföldvár, a család minden tagjának találhatunk megfelelő kikapcsolódást.

Jöjjenek akkor a balatoni látnivalók, bemutatkozással:

Bella állatpark Siófok:

“Az állatpark Siófok központjától mindössze 5 km-re, kellemes környezetben várja látogatóit az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is. Az élményteli programot nyújtó állatparki séta bármely korosztály számára kellemes kikapcsolódást jelent, ahol felfedezhetik szelíd állataik csodálatos világát és találkozhattok kedvenceitekkel az állatsimogatókban: kétpúpú tevék, lámák, alpakkák, lovak, pónilovak, mini-pónik, szamarak, kenuguruk, szurikáták, kecskék, birkák, zebuk, pávák, díszmadarak és óriás papagájok, emuk, struccok, macskafélék, nyulak, sok más háziállat és dísztó halakkal várják az állatbarát vendégeket. Az élményparkban a buborékfoci és a zorb ball minden korosztály számára, az ugrálóvár pedig gyerekeknek jelenthet aktív kikapcsolódást.”

Szigligeti vár:

“Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.”

Tihany, Bencés Apátság:

“950 év óta van Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten. Templomunk, miként a régi templomok, a felkelő naphoz igazodik. Az évszázadok során pusztulás és újjáéledés többször osztályrésze volt. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak. Az altemplom – királykripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Miért építenek templomokat?
Mert amióta ember él a földön, mindig a végtelenre vágyik. Ennek a vágyakozásnak kifejezője minden igaz művészet. A templom és a művészet elválaszthatatlanul összetartozik.
A templom nem csupán művészettörténeti emlék. A templom messziről figyelmeztető látvány, hogy a földről tekintsünk fel az égbe.
Belső tér, amely embereket gyűjt össze, embereket, akik akarják a szépet, keresik a csendességet, akik fel akarják emelni a szívüket. Találjon megnyugvást és békét mindenki, aki betér ebbe az Isten-házába!
Álljon meg csodálattal azok műve előtt, akik a műalkotásokat létrehozták és megőrizték! Vigye magával a szépségnek élményét, amely azt hirdeti ezen a helyen is, hogy több és nagyobb a világ annál, mint amit szemünkkel láthatunk.
Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak!”

Balatonboglár, Gömbkilátó

“A város egykori elöljárója, Gaal Gaston ültette be feketefenyővel a kopár felszínű dombot. Legmagasabb pontján, 165 méter magasan egy kilátó áll, amely az 1960-as évekig faszerkezetű volt. A kilátót Kádár István mérnök álmodta meg, melyet az 1958. évi brüsszeli világkiállítás után Szabó Kálmán tanácselnök hozott Boglárra. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, amelyben egy presszót kívántak elhelyezni; de a természeti erők ezt nem engedték. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, és most 2012 nyarára ismét látogathatóvá vált Balatonboglár jelképe. A káprázatos kilátás évente tízezreket vonz.”

Festetics-kastély, Keszthely

“A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya. A keszthelyi kastélypark az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike, amely párját ritkítja nemcsak változatosan és gazdagon kialakított részletei, egzotikus növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán, hanem széleskörű ismertsége miatt is. A park mintegy negyedmilliárd forint uniós támogatás segítségével 2015-ben újult meg.”

+1

Liliomkert Piac, Káptalantóti

“Termelői piac a Káli-medence szívében. Jól teszi, aki a vasárnaponkénti káptalantóti piacra üres hassal érkezik. Mert képtelenség megállni, hogy a helyi termelők asztalkái közt járva ne kóstolja végig a kínálatot: a kosarakban takarózó tepertős, sajtos pogácsákat, a halomban illatozó köménymagos kifliket, a kemencéből gőzölögve kiforduló tejfölös kenyérlángost. Majd pohárnyi csipkeszörpös öblítés után jöhetnek az édességek: a mézes-magos sütemények, a túrós-lekváros batyuk, a cukrosra aszalódott gyümölcsök. Mire az utolsó falat is lecsúszik, már rég táskánkba kéredzkedett egy mázas csupor, pár levendulacsokor, néhány nélkülözhetetlen antik holmi, egy üveg badacsonyi termelői bor, negyven deka mennyei házi sajt és három vekni tönkölykenyér. Mindez az egészségünk érdekében…”

Vélemény, hozzászólás?